Recept • Herfst broodje

(Bereidingstijd ongeveer 10-15 minuten)

Als de bladeren verkleuren en het steeds wat meer waait is het echt zo ver. De herfst is weer aangebroken. En daar hoort een lekkere oppepper bij die je werkdag een boost geeft. Deze boost helpt niet alleen jou maar ook met je werk. Hoe vitaler jij bent hoe vitaler het werk wordt wat je produceert.

Het broodje van dit seizoen is er niet zomaar een. We hebben gekozen voor lekkere herfst ingrediënten. Zo word van oorsprong de taleggio kaas in de herfst gemaakt van het eerste melk wat de koeien gaven als ze terug kwamen van de zomerweiden in de bergen. Het brood is van onze huisbakker, Bakkerij Vroeg, de keuze viel op meergranen, deze heeft net wat meer pit(ten) en bite. Wat de paddenstoelen betreft hebben wij voor een mix gekozen van shiitake, kastanjechampignon, oesterzwam en champignon.

Ingrediënten

2 Plakken meergranen brood

50g Spinazie

50g Paddenstoelen mix

25g Taleggio kaas

25g Zongedroogde tomaat

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op minimaal 180 graden Celsius. Het beste is om de grill stand te gebruiken, maar als je die niet hebt is iedere andere stand ook prima.

Snijd de zongedroogde tomaten in blokjes van ongeveer een centimeter. De paddenstoelen mogen in plakjes gesneden worden. Als je een heel brood gebruikt kan je het beste plakjes van net geen centimeter snijden, dit geeft een net wat vollere smaak. En als laatste mag de taleggio in kleine vierkante plakjes gesneden worden.

Bereiding

Verwarm een wokpan en doe als eerste de zongedroogde tomaten er in. Doordat de zongedroogde tomaat in vet bewaard wordt kunnen we dit gebruiken om mee te bakken. Voeg zodra de pan vet is de paddenstoelen toe en bak deze gaar, dit duurt ongeveer een minuut.

Voeg ook de spinazie toe in de pan en bak deze mee tot alles geslonken is.

Leg een plak brood klaar, leg de helft van de taleggio hierop en verdeel het mengsel uit de pan over het gehele plakje. Leg vervolgens de rest van de taleggio op de bovenkant en doe alles in de oven, ook het ander plakje brood.

Aangezien de oven voorverwarmd is hoeft het er niet lang in, een minuut was bij ons voldoende, als de kaas licht gesmolten is mag alles er uit. Leg het ander plakje brood er overheen en smullen maar.

Tip/variatie

Leg de paddenstoelen na het snijden een half uurtje in de zon (als hij er is). Zo kunnen ze extra vitamine D aanmaken wat voor jou ook extra belangrijk is. Twijfel niet en neem met deze gelegenheid ook een pauze in de zon, zo maak je zelf ook vitamine D aan!